20 ο Γαβούστημα Καππαδοκών- Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών

2018-07-31 07:21

Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά, θα πραγματοποιηθεί το φετινό παγκόσμιο αντάμωμα των Καππαδοκών, το 20ο «Γαβούστημα», στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 14.000-15.000 Καππαδόκες και Καππαδοκικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. 

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν πληθώρα ποιοτικών παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων, τέχνης, λόγου, θεάτρου, αναβίωσης καππαδοκικών εθίμων, μουσικής και χορού. Ο Κώστας Αβανίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας που έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφέρει χαρακτηριστικά: ΄΄Καλούμε όλους τους Καππαδόκες της Διασποράς από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ελβετία, την Γαλλία και την Γερμανία, να είναι παρόντες στο φιλόξενο Δήμο Παύλου Μελά, γιατί στο Γαβούστημα της Θεσσαλονίκης θα εορτασθεί έκτος όλων των άλλων και η μεγάλη μας επέτειος των 20 ετών.  

Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Μητρόπολη των Βαλκανίων, η ομορφότερη πόλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη μας, υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά στη διάρκεια των 20 ετών το Παγκόσμιο Αντάμωμα Καππαδοκών, το 20ο Γαβούστημα. Η λέξη «γαβούστημα» προέρχεται από το ρήμα γαβουστίζω που σημαίνει συναντιέμαι- ανταμώνω. Είναι η μοναδική αφορμή να έρθουν στην ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, οι Καππαδόκες της 4ης και 5ης γενιάς Ελλήνων της Διασποράς, για να γνωρισθούν οι νέοι μας - μεταξύ τους- να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να χαρούν, να νιώσουν περήφανοι συνεχιστές της λαμπρής και μακραίωνης ιστορίας μας - που κρατάει από την αλησμόνητη πατρίδα μας την πανέμορφη και θεοσκέπαστη, αγιοτόκο και αγιοτρόφο Καππαδοκία μας΄΄.